Розвиток науки – запорука економічного та культурного зростання

Опубліковано: 18 травня Підготовлено ШІ СумДУ ТЕГ : Науково-дослідна робота

© Шосткинський інститут СумДУ

16 травня українські науковці відзначили професійне свято – День науки.

16 травня українські науковці відзначили професійне свято – День науки. До цієї події приєднався і Шосткинський інститут Сумського державного університету, адже саме наукова діяльність є невід’ємною складовою освітньої системи вищої школи. А інституту є чим пишатися в напрямі розвитку наукової діяльності.
В 2020 р. в рамках виконання науково-дослідних робіт під керівництвом заступника директора з наукової роботи, доцента, к.т.н. Закусила Р.В., а також к.т.н., доцента кафедри хімічної технології високомолекулярних сполук Банишевського В.В. Шосткинський інститут співпрацює з такими організаціями, як Корпорація "ТАСКО", ДП «Спецоборонмаш», ТОВ "Славія-АКБ", Управління житлово-комунальним господарством ШМР.
У 2019 році збільшено на 65 % кількість наукових публікацій інституту, оприлюднених у зарубіжних виданнях, значна кількість з яких індексується одночасно наукометричними базами даних Scopus і Web of Science. Також на 34 % збільшилась і чисельність науково-педагогічних працівників, які мають індекс Хірша за базами даних Scopus або Web of Science. За цим показником Сумський державний університет входить до ТОП-10 університетів України. У 2019 році університет отримав відзнаку від компанії «Clarivate Analytics», яка є власником Бази даних Web of Science, в номінації «Лідер впливу наукових публікацій: усі галузі». За участі студентів у 2019 році було опубліковано 30 наукових публікацій.
У 2019-2020 навчальному році студенти традиційно приймали участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. Під керівництвом доцента, к.п.н. Мар’їнського Юрія Михайловича студенти Коврик Дмитро та Пилипець Василь зайняли перше місце в галузі «Енергетика» у II турі Конкурсу, а Данило Прима та Сергій Кеня посіли третє призове місце в галузі «Електротехніка та електромеханіка». В галузі «Економіка підприємства» перше призове місце посіла Тетяна Руденко (науковий керівник к.т.н. старший викладач кафедри «Економіки та управління» Ірина Вареник).
В 2019 році в навчальний процес було впроваджено результати наукової розробки «Розробка автономної станції екологічного моніторингу», виконавцями якої були студенти. Викладачі інституту брали участь у різних інноваційних конкурсах з метою залучення інвесторів до фінансування впровадження новітніх розробок. Результатом участі стало зайняте І місце на Х Всеукраїнській науково-технічній виставці-конкурсі молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України».
Також гарною традицією вже стала співпраця викладачів інституту з учнями та вчителями шкіл міста щодо наукової роботи в напрямку МАН. Так результатами обласного етапу захисту науково-дослідних робіт МАН 2019-2020 навчального року є наступні:
• І місце - робота учня Шосткинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 8 Турчина Ростислава і учениці Шосткинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Бочарової Анни під керівництвом доцента, к.п.н. Мар'їнського Ю.М.;
• І місце – робота учня Шосткинського НВК:спеціалізованої школи І-ІІ ступенів – ліцей Гончарова Андрія під керівництвом к.х.н. Тимофіїва С.В.;
• ІІ місце – робота учениці Шосткинського НВК: спеціалізованої школи І-ІІ ступенів – ліцей Бердникової Катерини під керівництвом к.е.н. Тура О.М.
Інтеграція до міжнародного науково-освітянського простору в інституті здійснюється через проведення спільних наукових досліджень та конференції. У квітні 2020 року в Шосткинському інституті відбулася щорічна V Всеукраїнська науково-методична конференція «Освіта, наука та виробництво: розвиток та перспективи», метою якої є обмін досвідом, що спрямований на розширення та зміцнення творчих зв’язків і контактів з відповідними кафедрами закладів вищої освіти і і науково-дослідних закладів України.
Одним з основних завдань інституту є розвиток міжнародних освітніх, наукових і творчих зв’язків за рахунок грантової діяльності. В 2019 році студенти і викладачі інституту взяли участь в програмі міжнародної співпраці Creative Spark, якою передбачений розвиток партнерських відносин між університетами та інституціями сектору креативних індустрій у Великій Британії та країнах-учасницях Creative Spark з метою підтримки підприємницької освіти та створення центрів підтримки підприємництва. Результатом участі стало подання двох проектів від інституту, а також в рамках проекту був проведений Event 2019 «Бізнес і наука».
Окремо слід відзначити міжнародну співпрацю з такими організаціями як – «Азінтерпартлайиш-Х», м. Баку, Республіка Азербайджан; «D M Servis», м. Баку, Республіка Азербайджан; Інститут промислової органічної хімії (Instytut Przemysłu Organicznego), м. Варшава, Польща; «NITROERG S.A.», м. Берунь, Польща; Сілезький технологічний університет (Politechnika Śląska), м. Глівице, Польща; Латвійський університет (Institute of Food Safety), м.Рига, Латвія; Могильовський державний університет імені А.О.Кулешова, м.Могильов, Білорусь; Республіканський інститут вищої школи Білоруського державного університету, м. Мінськ, Білорусь, що відбувалася в рамках спільних праць, проектів, статей та Міжнародної науково-практичної конференції «ХІМІЧНА ТЕХНОЛОГІЯ: НАУКА, ЕКОНОМІКА ТА ВИРОБНИЦТВО». Дана конференція вже стала традиційною, і в цьому році буде проводитися 21-23 жовтня 2020 р. у Шосткинському інституті СумДУ, тож запрошуємо науковців взяти участь.


→ Привітання заступника директора з наукової роботи – Закусила Романа Васильовича
© Facebook video 2020.


TЕГИ: Науково-дослідна робота

    Фоторепортаж →

© При використанні текстових та фотоматеріалів сайту ШІ СумДУ обов'язкове активне посилання на джерело - https://shinst.sumdu.edu.ua